Μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς ακολουθούν ένα προοδευτικό διατροφικό πρόγραμμα που ξεκινά με υγρά και προχωρά σε ημίρρευστες, πολτοποιημένες και τελικά μαλακές τροφές, επιτρέποντας στο πεπτικό σύστημα να αναρρώσει. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες, όπως αυγά, ψάρια και κρέας, καλύπτοντας περίπου το 75% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, ενώ οι υδατάνθρακες και τα λίπη πρέπει να περιορίζονται στο 10-20% και 5-15% αντίστοιχα. Για τους πρώτους έξι μήνες, συνιστάται ημερήσια πρόσληψη 800-1.000 θερμίδων και 75 γραμμαρίων πρωτεΐνης. Η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι κρίσιμη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο dumping, με συμπτώματα όπως ναυτία και κοιλιακό άλγος. Επιπλέον, η επαρκής ενυδάτωση και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητα για την πρόληψη ελλείψεων λόγω της μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Πηγή: https://www.news-medical.net/health/Diet-After-Bariatric-Surgery.aspx